Monday 28 April 2014

Chocolate Cake Chia Pudding

So... I am still working my way through the cupboards and all the goodies that wont expire for another year, but would be nice to at least reduce a bit of before packing!

I hadn't had chia seed pudding in a while, and came across this lush recipe by A Taste of Madness, and my mind wheels started spinning, and I had to make this!
It's almost like a chocolate cake shake it you ask me, deeeelicious! And don't worry if you don't have PB2 or peanut flour, you can just use a tablespoon of peanut butter instead!

Chocolate Cake Chia Pudding
(Serves 1)

Topped with lightly salted peanuts and cacao nibs

1 cup almond milk (or other milk of choice)
1 heaped tbsp chia seeds...or make that 2!
1 heaped tbsp PB2/peanut flour or 1 tbsp peanut butter
1 tsp unsweetened cocoa powder
4 pitted dates
1/2 tsp vanilla extract

Toppings optional, such as chopped nuts, granola, berries, yogurt etc.

- Simply mix the milk and chia seeds and then add the other ingredients.

- Leave to refrigerate overnight, and simply process until smooth in the morning and you're ready to go! The perfect pick-me-up, before facing the day! You can either enjoy this on its own, or fancify it to your liking with toppings of choice!

... Later on that day, I failed at making a fancy brownie, but I choose not to dwell on it, as I'd already had the pleasure of having this for breakfast!

I hope you have a lovely start to your week! Any plans?


Original source:
http://atasteofmadness.blogspot.co.uk/2014/04/chocolate-peanut-butter-creamy-chia.html

- Jules

14 comments:

  1. Nydelig!! Synes chiapudding er fantastisk, men nå er det for lenge siden jeg har spist det. Bruker chiafrø ofte bare som "tilskudd" og rører det ut i vann og drikker det. Men pudding er helt klart mye bedre :)
    Planene mine for uken er; babykos, yoga, turer ute, løpetur i morgen, og masse oppgaveskriving hvert et minutt jeg får mulighet.
    God ny uke til deg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk snille! Chia pudding er noe jeg er glad for at jeg oppdaget ja, så sunt og godt og kan varieres i det uendelige :D Har aldri prøvd det i bare vann før!
      Mye kos og litt seriøse ting på tabellen din ja, men det blir bra vettu! Her blir det selv pakking og flytting most slutten av uken, så får heller prioritere treningen neste uke ^ ^ Sånt som skjer! Lykke til med oppgavene dine, det klarer du! Så er jeg sikker på at godgutten klarer og distrahere deg innimellom så du får en liten pause ;) x

      Delete
  2. Yay! I like your spin on this recipe. Yours looks delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Why thank you so much! Not very different from your recipe, but why change something that's this tasty?! Thanks again for the recipe, will definitely be making more of this! x

      Delete
  3. Super oppskrift for meg som ikkje heilt klarer å finne ut kva eg skal bruke chiafrø til! Det går i topping på havregrøt, smoothie og yoghurtblandinger - men supert med chiaafrø i en egen oppskrift :) Denne har eg lyst å prøve meg på, passa midt i blinken no som eg skal holde meg unna melk og gluten for en periode (til min store fortvilelse!).
    Håper du får en fin Tirsdag, Julie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Linda og god tirsdag til deg også!
      Ja, chia frø er supert, og om du holder på med elimineringstest for intoleranse (høres ut som det? Det går så bra så :) ) så er dette en helt super måte og få i seg godstoffer på! Dadlene gir ikke noen smak annet enn sunn søthet og masse fiber, men er utrolig god for og få en litt tjukkere konsistens på "puddingen". Håper det smaker! x

      Delete
  4. So tasty looking. I love the cake spin to it - yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Katrina! If you want it even a little bit thicker, just add more dates or prunes :) Delicious! :D x

      Delete
  5. Eg har påvist melkeintoleranse og kveiteintoleranse via en test eg har tatt, men skal også holde meg heilt unna gluten for en periode for å få tarmsystemet mitt i sjakk igjen :) Deretter kan eg ete gluten utenom kveite, så lenge magen min er samarbeidsvillig til det! Det er en relativt stor omvendig i kostholdet, men eg er supermotivert!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, det var leit og høre, men heeeledigvis er det mange blogger og oppskrifter som er beregnet for nettopp folk med disse intoleransene, og det pleier alltid og være noe du kan erstatte dette med. Lykke til Linda, du har såpass med pågangsmot og fine idêer at du vet nok fortsatt og diske opp de nydeligste retter. Gleder meg til og se, og ikke minst høre hvordan det går :D x

      Delete
  6. Ooo I need to try chocolate chia pudding - yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It turned out even better than I thought it would, the dates make it nice and thick - almost shake-like! hope you like it :) x

      Delete
  7. Fantastic idea! I haven't used dates in a while - I'm stuck on maple syrup although I have dates in the freezer! I'm always looking for a healthy dessert (or breakfast which more often than not is one and the same in our house lol) so this going on my list of recipes to try! Thanks xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. This was such a treat for breakfast! Maple syrup would make the chia pudding deliciously sweet, but for a bit of a thicker texture, I would definitely recommend using a handful of soaked dates :) x

      Delete